.

.

Main menu: | | | | | | |

Från schema till färdigt kort

Nyheter hos CAD-Resurs

Senast uppdaterad i oktober 2013

Bra respons på våra seminarier!

Visst önskar man att hela världen ville komma och lyssna på vad man har att säga, men vår första uppskattning hur många anmäl­ningar vi skulle få, per deltagande företag, stämde rätt bra. I ärlig­hetens namn med ett undantag: Att vi fyra deltagande företag skulle få exakt lika många intressenter trodde vi inte, men att Onrox inte skulle få några anmälningar alls och på grund av detta sedan dra sig ur kunde vi inte förutse. Det var inte heller så att deras presentation var ointressant, för flera av detagarna på seminarierna frågade efter dem, eller åtminstone deras material. Vi kan bara tolka det som att Cad-Resurs, Triacon och Cogra Pro inte intresserade Onrox kunder och att de redan idag fått bra information om "Design for Manufac­turing" från sin leverantör.

Vi hade ungefär lika många deltagare i Göteborg, Kista och Linkö­ping. Omkring 25 per ort kom till oss. Undantaget var Lund som enbart lockade åtta deltagare! Även om vi ogärna ville ställa in, kändes det som om det varit orättvist både mot oss själva och deltagarna på seminariet om vi skulle hållit det som planerat. En stor vinst med seminarium av denna typ är att spontana diskus­sioner tillför liv och innehåll till de planerade presentationerna. Detta gäller under presentationer, men också till stor del på raster och lunchuppehåll.

Markus fångar besökarnas intresse
Markus berättade om nyheter i Altium 14 i allmänhet och det nya stödet för flex- och flex/rigid-kort i synnerhet.

Bild från Evertiq: Johan svarar på en av många frågor
Johans presentation handlade om verktyg för beräkning av impedans. Grunden är att CAD-Resurs har tre layoutverktyg som kan räkna impedanser, vi har stoppat in de "gamla hederliga" formlerna i ett Excelblad och vi har dessutom jämfört detta med en gammal utvärderingslicens från Polar som vi normalt inte använder eftersom före­tagets policy är att inte använda licenser vi inte betalat för (såvida de inte är gratis från början). För att komplettera bilden har Johan även skickat, och fått svar, från några mönsterkorts­tillverkare med de mest moderna verktygen för impedansberäkning.

Stämde siffrorna överens mellan de olika verktygen? Nej, knappast!

Mikael pratar om nya webbshoppen
Mikael berättade om den nya webbshoppen som ska underlätta vid beställning av kort. Han återknöt också till det som Johan pratade om och visade på hur kortets teoretiska uppbyggnad och därmed även grunden för impedansberäkning förändrades beroende på kopparinnehåll, mm. Detta med hjälp av ett verktyg som på ett mycket tydligt, och relativt exakt, sätt berättade hur kortet skulle se ut färdigt.

Evertiq besökte oss och skrev några rader och tog en del kort.Lite puts på hemsidan

Eller ska vi kanske säga lite "bling"? Det finns några saker som inte varit bra: Vi lyckades bygga in oss i en sida där vi inte fick plats med fler knappar. Dumt! Nu har det funnits lite tid att fila på det så att alla knappar finns på en enda rad, utan den där förhatliga "Mer-knappen". Det finns till och med plats för ett par knappar till.

Tro nu inte att vi aldrig kommer göra om misstaget! Det kommer sannolikt bli undersidor som kommer, och verkligen ska, leva sitt eget liv. Då är det rimligt att knapparna byts ut alternativt att hela sidan förändras. Utan att närmare specificera kan man tänka sig att tekniksidorna (som inte har fått någon puts alls) kan tillåtas fungera utan likheter eller direkt koppling mot huvudsidan.

I samband med att vi hade en fotograf på besök inför vårt försök att ta fram en broschyr bestämde vi också att vi skulle försöka ensa vårt formspråk litegrann. Fotografen fick därför även ta några krets­korts­foton. Bakgrunden på hemsidan är samma som du hittar på våra rollupper, på vår reklambroschyr och nu senast på vår hand-out från elektronikseminariet. Det är, och kommer vara, lite olika utsnitt ur det fotograferade kretskortet, men förhoppningsvis kan det användas som kännetecken för oss.

Har vi några mer planer för hemsidan? Planer är kanske fel ord, men vi drog igång statistikinsamling i mitten på juli 2013 och vi kan se att trafiken ökat stadigt sedan dess. Det är inte självskrivet att ökad trafik innebär ökade affärsmöjligheter men vi är övertygade om att en proffsig, informativ, hemsida är bättre än motsatsen. Det finns faktiskt en del som säger att de hittat oss via hemsidan. Vi vill ju gärna tro att det var vi som fick påringningen för att vi verkade mest kunniga. Efter vi fått samtalet återstår ju bara att bevisa att så är fallet!

Vi fick oss ett gott skratt i Kista, och det gäller oss alla tre som var representerade på seminariet! Vi blev föreslagna att starta varsin blogg med teknikinnehåll. Jag tror de flesta av besökarna, och absolut vi som presentatörer, fick "Blondinjohan", eller något liknande, i huvudet! Med viss distans måste dock erkännas att idén inte alls är dum! På något sätt, gärna ett mycket levande sätt, kan vi dela med oss av kunskap som underlättar för våra kunder och även för oss själva i vår kommunikation med kunderna. Om detta ska vara i bloggform eller på något annat sätt återstår att se, men idén är så bra att vi redan startat ett tankearbete kring hur vi ska kunna lösa detta. Det skulle också kunna ge en ökad trafik på hemsidan.

Dags att planera inför julen!

Det kanske känns som om det är lång tid kvar till jul och det är det i vissa avseenden. Det är dock ingen hemlighet att vi jobbar i en bransch där allt ska vara klart till julledigheten (eller för all del till sommarsemestern)! Gissa vilket som är sista steget i konstruktions­kedjan? Just det, det är mönsterkortskonstruktionen! All tid som eventuellt tappats under projektets gång ska helst tas ikapp i detta steg. Precis innan Kalle Anka på julafton, ska filerna skickas till en tillverkare som inte firar jul som vi gör så att korten kan vara hemma när vi är tillbaka igen efter nyårsledigheten.

Vänta inte för länge med att förvarna oss om att ni har något på gång! Som vi (mer än) antytt några gånger har vi en hög belägg­ning och vi har inte lyckats hitta den förstärkning vi vill ha, så det kommer kanske bli fullt hos oss! Har vi tur kanske tomten kommer med ett paket till oss med en jobbansökan från "rätt" person, men det kommer inte hjälpa dig om du vill ha hjälp innan jul!

Nyheter hos CAD-Resurs

Senast uppdaterad i oktober 2013

Lyckad kurs i MK- och KK-konstruktion

Det har varit viss startsträcka innan ryktet spridit sig att vi kör kursen i ”mönster- / krets-kortskonstruktion” igen, efter en tids uppehåll. Vi har haft relativt många deltagare hittills, men denna kurs blev helt fullbokad.

Tanken är att kursen ska kännas exklusiv med förhållandevis få deltagare och goda möjligheter att diskutera egna funderingar och problem, vilket inte fungerar i en alltför stor grupp.

Det blev höga betyg och bra, konstruktiva, synpunkter från de tio deltagarna! Vi har en betygsskala på sex steg, mest för att undvika att hamna i "landet lagom", mitt i, men betygen som handlar om kursen, materialet och kursledaren har inte ens kommit så lågt som 3 från någon av deltagarna de senaste tre kurserna!

Snitt från de tio deltagarna denna kurs blev: "Vad tyckte du om kursen?": 5,4, "Vad tyckte du om kursmaterialet?": 5,2 och "Vad tyckte du om kursledarens framförande?": 5,4.

Kommentarer från deltagarna:
  • "Bra med Fan-Out-tips och diskussioner kring stackups."
  • "Mycket bra kurs. Har svårt att se att något saknades. Möjligen lite mer om High-Speed, jord-/spänningsplan."
  • "HDI- och HF-biten var mycket intressant och gav mig en fördjupning/kunskap jag saknat innan. Tack för en mkt bra o intressant kurs!"
  • "Mest intressant var strategier vid CADning. "Gör inte så här" är väldigt lärorika."
  • "Mycket bra med ingående beskrivning av produktionsflödet. Jag är väldigt nöjd med kursen och har lärt mig väldigt mycket."
Ny kurs kommer bestämmas under de närmaste veckorna, men det är ingen högoddsare att den hamnar i Kista i april 2014. Håll koll på hemsidan!

Läs mer om kursen på vår kurssida.

Vi värdesätter en tidig anmälan så vi belönar dig som bestämmer dig i god tid innan kurstillfället. Anmäler du dig senast 2 månader innan kursstart ger vi dig en "Early Bird"-rabatt! Mer uppgifter kommer snart, men det är inget som hindrar att du föranmäler dig!

Summering av TEC 2013

The Evertiq Convention, TEC 2013
Med viss tveksamhet besökte vi The Evertiq Convention förra året. Det visade sig dock att det lilla formatet på mässa passade oss utmärkt! Från att enbart ha varit besökare, beslutade vi oss för att ställa ut i år.
The Evertiq Convention, TEC 2013
Nu hade vi en strid ström med trevliga gäster så någon tid att gå runt själva hade vi egentligen inte. Vad besöken leder till är svårt att avgöra men att åka till alla dem som kom till oss skulle inte klarats av på en dag, kanske knappt på en vecka. Denne bild togs innan mässan drog igång, sedan blev det inte mycket tid till fotograferande. Vill man se mer vimmelbilder kan man gå in på Evertiqs hemsida.

TEC är en ”table-top”-utställning vilket innebär att ytan är mycket begränsad och lika för alla. Vi hade fyllt bordet med den nya broschyren, en kurspärm, några exempelkort och inbjudan till vårt Elektronikseminarium. Vi hoppas givetvis att vi träffat på någon blivande kund och det är nog till och med sannolikt att vi träffat på någon blivande kursdeltagare!Nyheter hos CAD-Resurs

Senast uppdaterad i oktober 2013

Elektronikseminarium nära dig

Efter att ha diskuterat en tid har vi, tillsammans med tre andra företag, kommit överens om att vi fyra kan erbjuda er mer än vi kunnat göra på egen hand: Vi vill passa på att bjuda in er till en dag med en hel del information och med möjligheter att diskutera med företag som ni kanske aldrig träffat.

Vi som samarbetar om detta seminarium är Triacon - som bland annat är svenska representanter för CAD-verktyget Altium, vi på CAD-Resurs - som kan erbjuda tjänster inom mönsterkorts-/krets­korts­konstruktion, Cogra Pro - som tillverkar mönsterkort och slutligen Onrox - som erbjuder montering.

Vi kommer ha kortare presentationer under dagen och det finns tid att träffa oss vid sidan av presentationerna.

Klicka här för mer information om Elektronikseminarium 2013. CAD-Resurs kommer prata om det faktum att vi har fem olika sätt att beräkna impedans. Är något av dessa riktigt? Finns det bättre sätt att beräkna impedans och ska man över huvud taget göra detta på egen hand?

Vill du träffa oss, passa på i Göteborg 15/10, Lund 16/10, Kista 22/10 eller i Linköping 23/10.Broschyr: ett uppdrag för Bengt

Vi har gjort ett antal saker det senaste året som alla pekar åt samma håll: Vi vill ha mer att göra! Det kan låta lite märkligt eftersom vi redan stött på vissa problem med överbeläggning.
Ny reklambroschyr
Tyvärr är det lite svårt att få de två att gå hand-i-hand: Ökad personalstyrka och ökad beläggning.

Redan för ett år sedan tog vi första steget (egentligen ett halvår innan dess): Vi flyttade till större lokaler. Vi hade givetvis inte flyttat ifall vi inte behövde mer plats. Problemet uppstod när Bengt var på besök och alla arbetsplatser var upptagna. Skulle vi behövt hjälp av någon extern resurs, alternativt om vi skulle anställt någon, hade det blivit problem. Med hyresavtal som sträcker sig över tre år är det inte helt enkelt att ta ”rätt” beslut vid exakt rätt tidpunkt.

Vi ser också att vi nu är mycket mer flexibla, när vi är sex personer, än när vi var tre eller fyra, så givetvis kommer vi kunna stötta er ännu bättre om vi blir någon, eller några, till.

I de nya lokalerna har vi plats både för Bengt, några nyanställda och vi har ett riktigt konferensrum.

Större lokaler är givetvis dyrare lokaler, så här finns ytterligare en förklaring till att vi vill växa.

Vi hoppas att du snart kan få lägga vantarna på ditt alldeles egna exemplar av broschyren! Bengt har tagit på sig att skapa grunden till en beskrivning av vad vi jobbar med och vilka värderingar vi har på företaget. Alla har fått tycka till och ge förslag och idéer. En idé, som vi direkt tog till oss, var att anlita en professionell fotograf. Han har lyckats förmedla vårt budskap på ett mycket bättre sätt än om vi köpt in ”standardbilder” eller försökt ta bilderna själva.

Tack Tobias!

Vi måste också passa på att tacka vår sommarjobbare, Tobias Lind! Vi hade egentligen ingen möjlighet att ta in en student under som­maren, men tack vare en kund kunde vi offerera ett projekt som tilläts sträckas ut i tiden. Det var dessutom något vi skulle haft svårt att hinna med eftersom vi hade fullt innan, och under, semester­perioden.

Vi gjorde en bedömning hur lång tid det skulle tagit för en erfaren mönsterkortskonstruktör att göra jobbet och detta fick ligga till grund för prissättningen. Tobias fick förstås längre tid på sig. Vi har sett till att jobbet granskats noggrannare än vi normalt gör för att undvika eventuella problem. I ärlighetens namn har det inte funnits något att anmärka på!

Genom ovanstående upplägg fick vi tre nöjda parter: Vår kund, vår blivande civilingenjör och oss själva.

Tobias, redo att hoppa ut i verkligheten
Nu är Tobias tillbaka till sina studier. Möjligen har han redan förbrukat en stor del av sin lön på fallskärmshoppning! Vi önskar honom lycka till och kan verkligen rekommendera honom till fler sommarjobb och senare anställning.Senast uppdaterad i maj 2013

Beläggningen ökar inför sommarledigheten

Nu börjar vi märka att det närmar sig semester! Flera kunder har varit förutseende och bokat resurser, men det kommer säkert bli som vanligt: en bit in i juni kommer någon på att det behövs resurs för layout också! Törs du vänta längre innan du hör av dig? Vi vill gärna ställa upp för alla, men den här perioden (och den innan jul-/nyårsledigheten) blir ofta full, eller rentav överfull, och den avslutas med en fast tidpunkt då man faktiskt måste lämna kontoret och åka iväg på sin, sedan länge, inbokade resa, släktträff eller vad man nu planerat.

Att beläggningen ökar märker vi också på ett annat sätt: Vi har tidigare påpekat att Altiumförfrågningarna ökar. Vi har också investerat i ytterligare en licens. Ovanpå detta har vi en önskan att bli en ännu starkare resurs så detta sammantaget gör att vi nu börjar fundera på ifall det inte snart är dags för en ny medarbetare. Vi är inte riktigt framme vid ett beslut att det ska bli så, men planen är definitivt att vi inom något år ska vara ytterligare en person i Linköping och ytterligare en person i Kista. Håll stenhård koll på vår Ledig Tjänst-sida. Där talar vi om vem vi söker. Har vi ett, eller ett par, namn klara den dagen vi tar ett beslut kan det gå fort.

Vi har öppet i sommar!

Ni som känner oss, vet att vi gör vad vi kan för att ni ska känna er trygga! Behöver ni hjälp finns vi tillgängliga hela sommaren. Vi kommer ha minst två konstruktörer tillgängliga hela semester­perioden. Ett par veckor blir det en i Linköping och en i Stockholm, men oavsett var vi sitter och jobbar kommer vi kunna stötta er.

Enda luckan vi har är att vecka 31 (29 juli - 4 augusti) finns ingen med Cadence/OrCAD-erfarenhet på plats. Skulle det dyka upp något akut, tveka inte att höra av er! Även om vi inte sitter inne med rätt kompetens finns de (flesta) andra tillgängliga per telefon och vi har goda kontakter med branschkollegor.

Årsmöte i branschförbundet Svensk Elektronik

Vi blev ju medlemmar i Svensk Elektronik förra våren. Strax därefter besökte vi vårt första årsmöte. Det är nu dags igen. Det var en positiv upplevelse förra året så vi har givetvis lite högre ställda förväntningar detta år, när vi känner lite fler av medlemmarna, och vi vet lite mer om förbundets rutiner.Nu är det flyttdags igen!

Den här gången är det dock Kistakontoret som flyttar. Anledningen är att Quick Office, kontorshotellet vi hyr av, flyttar från Isafjords­gatan 22B, 5tr, till Isafjordsgatan 22A, 5tr. Båda dessa uppgångar nås inifrån Electrumhuset.

Det handlar alltså inte om någon stor flytt, men allt kommer vara 100% uppfräschat och modernt. Mötesrum, med mera, kommer vara av högsta klass. Vi räknar inte med att flytten kommer påverka verksamheten mer än under några timmar. Det som eventuellt förloras på dagtid kan tas igen kvällarna innan och efter själva flytten. Flyttlasset går direkt på morgonen fredagen 8 mars.

Bengt pratar om CAD-system på DNU i Norge!

Bengt kommer hålla en presentation på DNUs DAK-konferens på Gardemoen 18 mars. Han kommer dela med sig av sina erfaren­heter när det gäller val av CAD-verktyg och vad man ska tänka på vid val av verktyg. Det dyraste verktyget kanske inte alltid är det bästa.

Förutom Bengt kommer även Erika åka till DAK-konferensen och försöka bevaka high-speed-området och se vilka kontakter vi kan knyta i Norge. Givetvis ska vi också försöka få en pratstund med de kunder vi har, och har haft, genom åren.

Fler Altiumlicenser!

Vi berättade tidigare att vi investerat i ytterligare Altiumlicens och att Kenneth och Erika skulle gå på kurs. I slutänden blev det så att även David fick åka med på kursen. Det var absolut inget felbeslut, varken att investera i licens eller kurs! Flera nya kunder har dykt upp och bollandet av frågor mellan de som numera kör verktyget ger en mycket snabb upplärningskurva, som redan nu tangerat, eller i vissa avseenden passerat, det som Anders och Johan lyckats lära sig eftersom de oftast suttit med ett uppdrag i taget på den enda licensen som tidigare fanns på företaget.Vi flyttar till större lokaler 20 oktober 2012

I och med att David anställdes under hösten 2010 blev Linköpings­kontoret fullt! I teorin kanske vi kunnat klämma in ytterligare någon person, men det skulle vara synnerligen opraktiskt. Redan när vårt hyreskontrakt förlängdes senast förhandlade vi till oss en möjlighet att lämna lokalen i förtid. Det är det vi utnyttjar nu.

Fredagen den 19 oktober stänger vi kontoret. Vi kommer då plocka ned datorer och annat och skruva isär möbler. Under lördagen kommer vi sedan flytta till vårt nya kontor på Hertig Karlsgatan 5A. Vi sätter oss precis under takåsarna med en fönsterkupa per rum. Det blir alltså en lite udda lokal, full med charm och plats för inspiration. Om allt går enligt planerna är vi i luften på lördag kväll och möjligen är det några som vill ta ledigt på måndagen för att kompensera för lördagsjobbet.

Den nya lokalen har en del fördelar gentemot den vi sitter i idag: den är givetvis större så vi kommer få en del extra kontorsrum. Det gör det mer effektivt när Bengt kommer på besök från Stockholm eller för er som kommer och besöker oss och som tillfälligt behöver en plats att sitta på. Lite beroende på hur vi ockuperar rummen kommer vi få 3 – 4 extra kontorsplatser. Utöver detta får vi nu också ett konferensrum. Idag har vi ju kombinerat fikarum och konferensrum. Vi får också förrådsutrymmen där vi kan ha jobbpärmar, mm.

Fler Altiumlicenser!

Det känns nu alltmer klart att det är Altium som är det nya OrCAD! Givetvis kommer Cadence inte acceptera en sådan beskrivning, men Altium är ett kompetent verktyg som är så billigt att det kan bli var mans egendom, samtidigt som man inte blir alltför begränsad i det. OrCAD har givetvis den stora vinsten i att det numera är samma editor som för det dyrare Cadence Allegro.

Både Mentors Expedition PCB och Cadence Allegro är bättre verktyg när det kommer till high-speed design och styrning av regler för olika krav, men utvecklingstakten på Altium är imponerande och att kunna köpa ett komplett paket med schemaverktyg, layoutverktyg och FPGA-verktyg för en så pass billig penning (jämfört med de andra två nämnda) gör givetvis Altium till en seriös utmanare.

Trycket har successivt ökat på vår enda licens. Vi, eller snarare våra kunder, har också fått vara lite tålmodiga i och med att vi enbart haft en licens och två som kan köra programmet. Nu har vi investerat i ytterligare en licens och i mitten på oktober går Kenneth och Erika kurs. Nu sitter de och ”leker” på all ledig tid för att vara redo för att ta tag i våra kunders jobb.Senast uppdaterad i juni 2012

Rapport från SEE 2012

Vi tillhör de som uppskattade S.E.E. 2012! Till stor del handlar det om ett socialt värde, men vi hoppas och tror att vi lyckats knyta värdefulla kontakter. Vi delade upp oss på de tre dagarna. Bengt, Anders och David tillbringade tisdagen på mässan. Johan, Kenneth och Erika var på plats under onsdagen. Bengt kunde inte hålla sig helt undan, så han var på plats även på på onsdagen. Det var några utpekade utställare som inte hanns med under de två dagarna så dessa tog Bengt och Johan under torsdagen, däribland Branchorganisationen Svensk Elektronik.

Många av utställarna var kända för CAD-Resurs, antingen som kunder eller leverantörer eller helt enkelt personer vi kände sedan tidigare som nu bytt företag. Sociala medier i all ära, men att träffa personer i verkliga livet har ett stort mervärde.

Vi brydde oss faktiskt inte om några av seminarierna som hölls (förutom ett som hölls av GATEline enbart för oss som använder Cadence/OrCAD). Anledningen till detta var absolut inte brist på kvalitet eller intressanta ämnen. Givetvis fanns ämnen som inte alls var riktade till oss, men orsaken var snarare att det fanns så mycket annat att lägga tiden på.

Vi bjöd ju också våra kunder till vårt kontor i Kista när de ändå passerade utanför dörren till oss på tisdag och onsdag eftermiddag. Vi hade väl i ärlighetens namn hoppats på knökfullt, men det var kul att träffa er som faktiskt tog er tiden att stanna till för en Subway-macka.

Innofour, som är vår primära kontakt när det gäller Mentor Graphics verktyg, hade en del nyheter att visa, men kanske inte så mycket som rörde Expedition PCB. Framför allt var det inte så många nyheter som vi inte visste om i och med att vi faktiskt nu har en Mentoranställd hos oss.

Triacon, som är Altiums representant i Sverige, hade en del funktioner att visa oss. Både sådana som vi saknat tack vare att vi har (snart har haft) en lite äldre version av Altium. Vi har givetvis supportavtal, men vi har genom vår långa erfarenhet lärt oss att det alltid är bättre att skifta versioner mellan projekten och inte mitt i. Vi har väntat länge och har väl precis hamnat mellan projekt just nu!

Elektroniktidningen talar om en lyckad SEE-mässa.

Evertiq har en video med postiva kommentarer från Svensk Elektroniks VD Lena Norder och projektledare Magnus Eriksson. SEE-mässa.Vi är nu medlemmar i Svensk Elektronik...

Ensam är aldrig stark! Det finns tillfällen då man känner att man inte riktigt räcker till. Antingen kan det vara ett regelverk man behöver hjälp med att tolka eller helt enkelt så att man behöver några extra händer. Att bli medlem i vårt eget branschförbund är ett enkelt sätt att få tillgång till detta, eller i alla fall få tillgång till fler inkörsportar än vi har idag.

Exakt hur vi kommer använda nätverket och exakt hur vi kommer påverka nätverket är givetvis oklart för oss idag. Vi kommer dock försöka vara aktiva i organisationen och inte vara passiva betalare. Precis som för alla andra investeringar, i form av pengar eller tid, får vi se till att utvärdera detta efter att vi varit medlemmar tillräckligt länge för att kunna bilda oss en uppfattning om värdet.

Årsmöte...

Den 30 maj hölls årsmötet för Branschorganisationen Svensk Elektronik. Mötet var synnerligen effektivt och väl förberett! Information, sedvanliga val av funktionärer och omröstningar klarades av i rask takt utan att för den del "slarva bort" någonting.

Efter årsmötet fick vi information från Magnus Eriksson, projektledare för SEE-mässan, med besöksstatistik och kommentarer från utställare och besökare.

Vinnova berättade också om sin verksamhet och vilka möjligheter som finns till bidrag för innovationer.

Efter ovanstående gavs tillfälle till "Business Speed Dating". Vi delades i grupper och vardera gruppmedlem fick tre minuter på sig att beskriva sin verksamhet och vilka kontakter de söker i branschen: kunder, leverantörer och samarbetspartners. Efter avslutat "varv" splittrades grupperna och samlades i nya grupper.

Konceptet är varken nytt eller avancerat men vi hittade i alla fall flera värdefulla kontakter så vi är odelat positiva till att detta upprepas igen.

Senast uppdaterad i april 2012

Nu är vi inflyttade och uppkopplade

Som beskrivits tidigare är ju kontoret i Kista en egen juridisk enhet vilket innebär att det är lite mer som måste ordnas än om det bara varit en nyanställning och ett nytt kontor. Vi flyttade in i kontoret 2 mars och drygt en vecka senare var alla papper i ordning.

Vi har hittat ett kontor som är rymligt för två personer, men trångt för tre, för att satsa lite på framtiden. Vi kommer ha kollegor från Linköping på plats några dagar i månaden för att stötta när det gäller rutiner och kompetensöverföring. Linköpingskollegorna kommer dock ta med sig "sina" datorer och "sina jobb" från Linköping och bara finnas till hands när det behövs. Tanken är inte att de i första hand ska göra "Stockholmsjobb".

Vi har nu faktiskt redan hunnit byta möbler under den månad vi suttit på plats. Anledningen var att vi tyckte priset för att hyra möbler i kontorshotellet var överkomligt, men det fanns tyvärr en anledning till det låga priset. Det var kanske inga större fel på möblerna men det var samtidigt inte mycket som var rätt heller. Vi har dock funnit lätt begagnade, fullt funktionella, möbler som till och med tilltalade en fjärdedels smålänning (observera att vi smålänningar är sparsamma, inte snåla!). Vi har nu alltså bra möbler, vi har nätverksuppkoppling (även mot Linköpingskontorets server) och vi har önskad hårdvara. Det som fattas nu är det mjuka, dvs CAD-programvara och gardiner, mm.


"Akvariet" sett utifrån.


Den ena arbetsplatsen.


Den andra arbetsplatsen.
Senast uppdaterad i februari 2012

Bengt Jarl...


…har hela tiden setts mer som en god vän än enbart en representant för vår leverantör, Mentor Graphics. Säkerligen är det fler än vi som har den känslan och det är därför inte svårt att förstå att vi vill ha honom som kollega. Vi vill ju också att ni ska se oss mer som goda vänner än bara en leverantör så Bengt kommer passa som handen i handsken i vårt gäng.
Beslutet att övertala Bengt må vara det snabbaste som tagits, men vi har flera gånger försynt påpekat för honom att Linköping är en trev­lig stad och gänget på CAD-Resurs är minst lika trevliga.

Bengt Jarl har förvisso haft en helt annan roll de senaste tretton åren än han får nu, men han började som mönsterkortskonstruktör och det har också varit grunden för det jobb, som appli­ka­tions­ingenjör, utbildare och supporttekniker, där vi lärt känna honom.

Bengt kommer nu, tillsammans med Johan, sätta fart på Kista­konto­ret och han kommer få sätta sig vid "skolbänken" för att lära sig lite av CAD-Resurs rutiner. Det är av yttersta vikt att det vi gör, oavsett konstruktör eller kontor, ska se ut på samma sätt. Vi kommer alltid kunna avgöra vem som gjort vilket kort (man känner igen konstnären på dennes sätt att föra penseln) men underlagen ska se ut på samma sätt och filerna ha samma namn. Detta är givetvis också av godo då någon annan tar över ett jobb och gör en revisionsändring eller liknande.
Senast uppdaterad i februari 2012


Anders börjar jobba i Capital

Efter att enbart ha jobbat med layout eller layoutrelaterade uppdrag, har Anders nu ett uppdrag som innebär att han ska jobba i Capital (tidigare CHS) från Mentor Graphics.

Capital är Mentors expertverktyg för kablage. Man kan tycka att elektronik­schemaritning och kablageritning är ungefär samma sak men det är en hel del som skiljer sig åt. Givetvis är principerna desamma: komponenter kopplas samman med varandra med ledare. I det ena fallet är det kontaktdon, eller apparater, som kopplas med kablar i det andra är det komponenter på ett kretskort som sammanbinds med kopparmönster. I båda fallen specificerar man karaktäristik på ledarna (ström eller bredd/tvärsnittsarea och/eller annat krav).

I Anders fall är vi och kunden överens om att hans profil stämmer väl överens med det uppdrag gruppen han tillträder har: att stödja användare och att ta hand om testning av nya versioner, utbildning, bibliotek, hjälprutiner och kundanpassning (programmering eller scripting). Eftersom verktyget är nytt för kunden blir det också aktuellt med konvertering av gamla konstruktioner.
Senast uppdaterad i januari 2012


Anders Karlsson anställs av CAD-Resurs 1/1 2012

Den kanske känns som en liten nyhet, men det tycker inte vi. Anders har fram tills nu varit inhyrd konsult. Han har förvisso fungerat som en av oss, men det har varit lite av ett motsatsförhållande; Anders egen verksamhet kontra mönsterkortslayout i CAD-Resurs regi.

Anders är ju en gammal bekant i sammanhanget. Johan och Anders var kollegor i början av 1990-talet. Anders började med CAD redan i mitten av 1980-talet, först enbart schemaritning. På fritiden höll han på med programmering. När han precis blivit en fullfjädrad mönsterkortskonstruktör drog fritidssysselsättningen och han började då med programmering på både heltid och fritid.

2001 startade Anders sitt eget bolag, givetvis dels för att han trodde på idén, men även för att han kände visst ansvar gentemot tidigare kunder i bowlingvärlden där han skrivit program för poängberäkning, poängvisning och styrning av maskinerna.

2001 var även året då CAD-Resurs startade och mycket snart blev det för mycket att göra för en person och sedan dess har samarbetet fortgått.

Sett över tid har Anders jobbat halvtid men i högkonjunkturer har det blivit många timmar och i lågkonjunktur har han fått ta hela smällen i form av utebliven beläggning. På samma sätt kan man även vända resonemanget; för CAD-Resurs har upplägget varit perfekt vid lågkonjunktur, men mycket kostsamt vid hög beläggning. Givetvis har intäkterna överstigit utgifterna, men en anställd hade i det läget varit mer fördelaktigt.

Från och med årsskiftet är alltså Anders anställd av CAD-Resurs. Dock inte på heltid utan 75%. Arbetet kommer bli schemalagt så att han jobbar fyra dagar i veckan med varannan fredag och varannan måndag ledig. Den som är snabb på huvudräkning inser att detta blir 80%. De 5% som saknas tas ut med två extra dagar var åttonde vecka. Givetvis kommer viss flexibilitet finnas i detta schema.

Senast uppdaterad i januari 2012


I slutet av januari sjösattes CAD-Resurs nya hemsida

Den version som nu finns på nätet är inte 100% klar. Idén om en ny sida har funnits en längre tid men i och med de stora förändringarna med nytt kontor och annat har vi forcerat detta jobb. Det finns mer information som ska stoppas in på lämpligt ställe och vi ser gärna själva att det blir en sida där "det händer något". Det handlar inte om flashiga prylar utan snarare om att vi här på ett naturligt sätt kan dela med oss av vår kunskap.

Senast uppdaterad i januari 2012


1 december 2012 bytte CAD-Resurs AB telefonnummer

Vi har numera en mobil telfonväxel. Detta innebär, i princip, att när du ringer vårt växelnummer kommer det ringa i alla våra mobiler. Den som är snabbast att svara blir den du får prata med. Vi kan givetvis koppla samtalet vidare till rätt person, men du får ha överseende med att vi kanske gör fel någon gång i början eller kanske till och med använder "fotväxeln", dvs lämnar över vår egen lur till rätt person.

Vårt växelnummer är det gamla välkända:
013 - 23 83 33

Våra direktnummer hittar du på sidan "Din CAD-Resurs"

Det andra fasta numret har upphört. (texten uppdaterad februari 2013)