.

.

Main menu: | | | | | | |

Från schema till färdigt kort

Nyheter hos CAD-Resurs

Senast uppdaterad i juli 2017

Välkommen Rickard!

Äntligen!! Det är inte bara fördelar att anställa mönster­korts­kon­struk­törer med gedigen erfarenhet, det finns en liten risk att man hamnar i en sits där man gör som man alltid har gjort. Nu har vi hittat, eller ska vi kanske vara ärliga att säga att det är det omvända (Rickard har hittat oss), en som brinner för det vi gör och som vill dela med sig av sin entusiasm!


Vi känner oss säkra på att det Rickard möjligen saknar i erfarenhet kan han kompensera med entusiasm och en vilja att lära sig att bli en rookie med erfarenhet! Vi brukar ju, lite med glimten i ögat, räkna alla med mindre än tio års erfarenhet som rookies.

Rickard har gjort en del layouter i sitt exjobb och har alltså redan stött på en del av de problemställningar som vi ställs inför varje dag.

Rickard börjar sin anställning i mitten av augusti.


Nu blir det kurs igen!

Närmare bestämt blir det kurs den 24-25 maj på Lindholmen (var annars) i Göteborg.

Som vanligt har vi ett ”early bird” erbjudande för de av er som registrerar sig tidigt, läs mer om detta på kurssidan.

Tack Anders!


Det är lite ledsamt att berätta att vår kollega och gode vän Anders nu lämnar oss! Han har varit en klippa att luta sig emot och han har alltid ställt upp för oss och sina kunder. Ingenting har varit omöjligt när man bett Anders om hjälp!

En av Anders tidigare kunder saknade honom när han drog till ett nytt uppdrag men denna gång ville de inte hyra in honom utan dra full nytta, och full glädje, av honom som anställd. Vi önskar Anders lycka till på hans nya jobb på Saab, där han börjar 1 september.

Vi kommer ju inte bryta kontakten helt: Anders privata firma hyr kontorsrum av CAD-Resurs så vi kommer sannolikt ses nästan varje fredag även i fortsättningen.




Nyheter hos CAD-Resurs

Senast uppdaterad i februari 2017

Välkommen Per!

Nu är väntan över! Vi har saknat en person med erfarenhet av layout i allmänhet och kanske av Cadence/OrCAD i synnerhet.

1 mars klev Per Hagberg innanför dörren och vi blev då åtta på CAD-Resurs. Efter en kort introduktion av oss och företaget kastade han sig över några av jobben vi hade liggande på hög, som vi haft svårt att hinna med. Det är dessutom en hög som varit växande!

Ericssons nedskärningar runtom i Sverige är förvisso en tragedi för flera som blivit av med sina jobb, men vi som äntligen kan få glädje av dessa personers tekniska och sociala kompetens jublar! Det är ett nöje att få välkomna Per Hagberg till oss!

Per är alltså ingen rookie utan har över tio års erfarenhet av layout. Det är dessutom kunskap i Cadence och OrCAD, vilket inte är en nackdel. Vi hade arbetsuppgifter att sätta tänderna i från dag ett men vi kommer låta honom växa in i sin roll här på företaget.


Nu blir det kurs igen!

Närmare bestämt blir det kurs den 16-17 maj i Kista.

Som vanligt har vi ett ”early bird” erbjudande för de av er som registrerar sig tidigt, läs mer om detta på kurssidan.

Pust!

Det har hänt saker vi borde berätta om, men ni skickar massa roliga jobb som vi prioriterar högre än att fixa hemsidan...
Pust!

Nyheter hos CAD-Resurs

Senast uppdaterad i januari 2016

Lycka till David!

En cirkel sluts när David nu lämnat oss för att återvända till sin gamla arbetsgivare. Det är givetvis tråkigt att David lämnar oss, men det är samtidigt trevligt att se att hans gamla avdelning på SAAB vågar anställa igen och att David tror på en trygg framtid där. Vi önskar naturligtvis både David och SAAB lycka till i framtiden och hoppas att SAAB snart har för många layouter att göra så att de kan dela med sig till oss igen. Vi vill också tacka för det utomordentliga jobb David utfört under sin tid på CAD-Resurs!
David

Mer investering i OrCAD

En nyhet som vi faktiskt glömde att berätta i förra nyhetsbrevet är att vi i somras uppgraderat en av våra PCB licenser så att vi numera har två OrCAD PCB Designer Professional samt att vi skaffade oss CIS-tillägg till våra två OrCAD Capture. Detta gör det lite lättare för oss att stötta våra kunder som gör sina konstruktioner i OrCAD.

Nu blir det kurs igen!

Närmare bestämt blir det kurs den 9-10 maj i Linköping. Detta är dagarna innan Evertiq för första gången gästar Linköping med sin ”The Evertiq Conference”. För de som vill gå kurs och inte bor i närheten ger det er möjlighet att få ut ännu lite mera av er resa då ni kan lyssna på spännande föredrag och träffa leverantörer dagen efter kursen är färdig.

Som vanligt har vi ett ”early bird” erbjudande för de av er som registrerar sig tidigt, läs mer om detta på kurssidan.

TEC Linköping 2016

TEC Linköping
Vi tycker grunden i TEC är sund, både rätt utställare och besökare för oss. Att en ny mässa inte drar så många utställare och besökare är kanske naturligt. Vi hoppas dock att TECs första försök i Linkö­ping blir en succé. Vi har varit dåliga på att "tjata" på våra kunder att komma och besöka oss och alla andra utställare. Vi får skärpa oss nu när TEC kommer till vår "hemmaplan".



Ny Mentorlicens på CAD-Resurs!

I höstas köpte vi en PADS Professional licens av Innofour och knappt hade licensen kommit innan vi fick en ny kund som ville ha ett jobb gjort i just denna version av PADS. Eftersom PADS Professional egentligen är en variant av Xpedition PCB kunde vi köra direkt utan några problem.

Turligt kan man tycka men vi hade dessutom lite otur när vi fick en förfrågan om jobb i den ursprungliga PADS-versionen precis efter detta jobbet. Eftersom det var tight med tid kände vi att vi inte kunde ta oss an detta uppdrag då vi inte hunnit träna oss själva i den versionen av verktyget och det hade inte varit rättvist mot varken kunden eller oss själva om vi åtagit oss detta uppdrag.

Nu har en av oss hunnit med att bekanta sig med knapparna i verktyget och känner sig rustad att ta sig an jobb. Även om vi är övertygade om att kunskapsnivån är god kommer vi att vara med på nästa PADS kurs som vår leverantör, Innofour, anordnar, så att vi får någon slags officiell certifiering på att vi kan verktyget.

Nyheter hos CAD-Resurs

Senast uppdaterad i september 2015

Nu blir vi fler!

Det känns litegrann som att vi återanvänder rubrikerna varje gång!

Den här gången är det verkligen en förstärkning av vår personal­styrka! Genom ett ödets nyck hade vi nära nog panik med för få resurser i Cadence/OrCAD. Parallellt med detta förändrades vill­koren för Claes inom hans anställning (flytt av enheten till annan ort), vilket gjorde att vår önskan att anställa någon så fort som möjligt sammanföll med Claes möjlighet att tacka nej till flytt och bryta sin anställning nära nog omedelbart.

Att ha mycket att göra är trevligt för oss, men den senaste tiden har det varit plågsamt mycket! Det är tyvärr något som också drabbat kunderna och det har vi svårare att acceptera. Nu har detta löst sig på ett mycket bra sätt: Vi fick kontakt med Claes Johansson redan för något år sedan, men då inte som påtänkt medarbetare. När vi väl drog igång en rekryteringsprocess innan semestern sammanföll detta med en omorganisation och omlokalisering på Ericsson. Claes var förvisso en person som inte skulle behövt lämna sitt gamla jobb, men vår förfrågan i just rätt tidpunkt fick honom att lämna en långvarig anställning. Det är vi givetvis tacksamma för!

Claes har jobbat med layout på Ericsson i 16 år i Mentor- och Cadenceverktyg. Tanken är nu att han ska bli vår systemansvarige och vår Cadence/OrCAD-expert. Det kommer bli en liten skillnad mot hur vi normalt jobbar och är organiserade: Claes kommer organisatoriskt tillhöra Linköping, men han har sitt kontor i Borås. Det kan tyckas udda att vi gör på detta sätt, vi som framhåller fördelen med att sitta tätt ihop, men vi har redan tagit detta steg i och med att Anders Bengtsander flyttat.
Claes

Nytt kontor på Wiskadals kontorshotell

I slutet på vecka 39 fick vi nycklarna till vårt kontorsrum i Wiskadals kontorshotell, på Skaraborgsvägen 21, plan 3, i Borås. Möblerna var redan beställda och planerade för leverans måndagen vecka 40. Viss komplettering kommer göras så snart det känns rimligt, med tanke på att det finns en del uppdrag som behöver fullt fokus. När du läser denna text kan mycket väl rummet vara helt komplett.

Den 14 oktober, mellan klockan två och tre, bjuder vi på kaffe. Vi ser till att hela personalstyrkan är på plats och att du har möjlighet att träffa oss allihop. Hör av dig till oss så vi vet hur mycket av Linköpings godaste kaffebröd vi ska ta med oss!

Vi kommer inte riktigt slå på trumman på samma sätt för vårt kontor i Osby. Det är ett hemmakontor som beskrivs separat.



Vi sprider oss!

Vi har hittills haft svårt att hitta kompetent personal där vi har våra kontor. Utöver detta har Anders B lämnat Stockholm.

I god tid innan det var aktuellt, beskrev Anders en fundering att flytta från storstadens larm, söderut, under förutsättning att det skulle kunna lösas som anställd. Den kom­petens, både teknisk och social, han besitter vill vi inte gärna mista utan vi har disku­terat och funderat på vilka tekniska, och andra, hjälpmedel som kan använ­das för arbete på distans. Det finns en stor potentiell kundbas i Södra Sverige och med Anders ”rötter” i Sony Mobile Com­muni­ca­tions i Lund känns flytten som något som kan vändas till vår fördel. Anders kommer fortfarande organisatoriskt tillhöra Kista, men han har sitt kontor i Skåne.

Vi ska givetvis vara ärliga att säga att det inte enbart är en fördel att sprida oss, men nackdelen att inte hitta duktiga mönster­korts­konstruk­törer till våra kontor är betydligt större. Nu är det upp till oss att hitta bra metoder, och hjälpmedel, att överbrygga det geogra­fiska avståndet.

Rapport från TEC Stockholm

Den 7 maj 2015 arrangerades TEC Stockholm på Quality Hotel Friends. Vi hade en plats och vi, det vill säga Bengt och Anders, träffade några kunder och några leverantörer. Resultatet av mässan var dock klent. Det finns säkert orsaker, men vi hade hoppas på att det skulle blivit lite bättre än gången innan i Stockholm, men så blev det inte.

TEC Linköping 2016

TEC Linköping
Vi tycker grunden i TEC är sund, både rätt utställare och besökare för oss. Att en ny mässa inte drar så många utställare och besökare är kanske naturligt. Vi hoppas dock att TECs första försök i Linkö­ping blir en succé. Vi har varit dåliga på att "tjata" på våra kunder att komma och besöka oss och alla andra utställare. Vi får skärpa oss till vår "hemmaplan".

Vi tänker dessutom göra som tidigare år; För att göra resandet, både för oss och våra kunder, lite mer rationellt kommer vi förlägga vår Mönster­korts- och Kretskortsutbildning dagarna före, eller dagarna efter, TEC.

Nu utmanar vi dig: Hinner du boka kursen före vi hinner bestämma exakt datum och kurslokaler? Gör du detta före vår hemsida är uppdaterad kommer vi ge dig nuvarande pris, 1000 kronor i early bird-rabatt plus ytterligare 500 kronor rabatt! Din anmälan är givetvis inte bindande förrän vi bestämt plats och exakt kursdatum. Det finns en gammal anmälningsblankett under kursfliken om du vill veta mer om tidigare kurs.



Nyheter hos CAD-Resurs

Senast uppdaterad i februari 2015

Nu blir vi fler!

Nej, vi ska vara ärliga och säga att vi faktiskt inte alls blir fler! Däremot händer det saker som skulle kunna tolkas på det sättet:
Åqvist Data AB
Vår IT-leverantör sedan många år tillbaka lämnar sin stora lokal och stoppar in skrivbord och några hyllor i ett av våra rum. Vi har svårt att tro att vi kommer behöva det rummet inom de närmaste åren och vinsten att ha IT-supporten på nära hand uppväger eventuella nackdelar. Nu ska vi vara ärliga och säga att tiden som vi har IT-supporten på plats förmodligen kan räknas i några få timmar per vecka. Övrig tid kommer nog spenderas hos andra kunder.

Elektronikkonstruktören vi skriver om på första sidan är en "gammal" bekant till oss. Det som hänt nu är bara att vi formaliserat sättet på hur vi ska samarbeta ifall någon av våra kunder känner att det finns behov av en elektronikkonstruktör, för konstruktionshjälp, konstruk­tions­granskningar eller liknande. Lars-Erik kommer sannolikt inte hjälpa oss, eller våra kunder, med speciellt stora projekt, men bara att veta att han finns är en stor trygghet för oss. Om det dyker upp någonting kommer vi sannolikt höra oss för ifall han har tid med oss, eller er. Risken är givetvis överhängande att hans tjänster efterfrågas av någon annan, vilket är fallet just i skrivande stund.

Den sista nyheten är egentligen den viktigaste: Från och med nu är Anders Bengtsander tillsvidareanställd. Det var egentligen ingenting att fundera på, från företagets sida, eftersom han gjort ett bra jobb det året han varit här och han är synnerligen uppskattad av både kollegor och kunder. Vi är givetvis tacksamma för att även Anders trivs med vårt sällskap och vill vara med i "gänget" i förhoppningsvis många år till.

Vi ställer ut på TEC Stockholm

TEC Stockholm
Den 7 maj 2015 arrangeras TEC Stockholm på Quality Hotel Friends. Vi har bokat en plats och ser fram emot att träffa dig!

Som ni säkert redan vet håller Evertiq i den här mässan, som är en enklare "table top"-variant. Det innebär att det inte byggs några exklusiva montrar utan syftet är att skapa en mötesplats mellan leverantörer och kunder. Vi ställer givetvis ut som leverantör, men vi kommer också gå runt och prata med de som leverar till oss, alternativt till våra kunder.

För att göra resandet, både för oss och våra kunder, lite mer rationellt kommer vi förlägga vår Mönsterkorts- och Kretskortsutbildning dagarna före TEC. Tanken var att vi skulle bokat kurslokal på samma hotell som TEC, men vi var alldeles för sena med att boka. Nu blir det istället i vårt kontorshotell i Kista, inte alltför långt bort ifall man vill ha ett hotell som passar båda. Läs mer om kursen genom att trycka på "Kurs"-knappen ovan. Läs mer om TEC, och anmäl dig, genom att klicka på TEC-loggan ovan.



Nyheter hos CAD-Resurs

Senast uppdaterad i december 2014

Vi bygger nytt!

Vi håller på att snickra ihop en ny hemsida med hjälp av ett verktyg från SiteSmart. Vi har beställt en grundmall, anpassad enligt våra önskemål, som vi nu fyller med innehåll.

Tanken med en ny hemsida är att komma ifrån problemet med uppdatering (eller snarare bristen på uppdatering) som idag sker om den ansvariga har tid att göra det! Efter sidan är sjösatt kommer vi vara minst tre personer som kan stoppa in nyheterna när de är nya, inte ett halvår senare!

Steg ett är givetvis att komma överens om vilken information som ska flyttas med från nuvarande hemsida, steg två är att göra det på ett sätt som stämmer med nya ”tänket” på sidan. Tredje steget är att fylla mallen med innehåll.

Möjligen kommer vi använda verktyg från SiteSmart för utskick av nyhetsbrev. Jag gissar att vi då blandar nyhetsbrev av papper med elektroniska nyhetsbrev, men det kommer inte bli mer än kanske två av varje per år.

Stå ut med oss ett tag till så kommer det bli bättre! Den nya sidan är en bra bit på väg.

Samtliga på CAD-Resurs CID-certifierade

Den 18-20 november fanns Rob Walls från PIEK IEC på plats hos CAD-Resurs för att utbilda och certifiera mönster­korts­kon­struk­törer­na.
CID Training
– Våra kunder och tillverkare av mönster-/kretskort använder sig allt mer av hänvisningar till IPC-standard och hänvisar allt mindre till andra standards, såsom den danska PERFAG standarden, som ofta användes förr i den här delen av världen. Detta innebär att IPC standards är viktigt för oss och våra kunder och vi beslutade oss för att få ett officiellt erkännande av att vi har kunskap och kännedom om de IPC standards som rör vårt arbete och de produkter vi arbetar med för våra kunders räkning.

Redan 2004 certifierades Johan Lindh, både i CID och efterföljande certifikat CID+. Som kuriosa kan nämnas att det även då var Rob Walls som var kursledare och sedan höll i certifieringen, fast då i egna kurslokaler i Heerlen i Holland.

Nu har alltså alla på CAD-Resurs kontor i Linköping Kista blivit CID-certifierade vilket är ett obligatoriskt första steg mot en CID+ certifiering.

Ännu mer Altium!

Innan den här uppdateringen på hemsidan berättade vi att vi investerade i fler licenser. Då rörde det sig om OrCAD. Vi ser också en tydlig uppgång i förfrågningar om jobb i Altium vilket gjorde att vi lagom till semestern kostade på oss ytterligare en licens. Redan efter ett par veckor när vi köpt vår tredje licens för Altium hade vi tre samtidiga projekt i verktyget. Det känns alltid bra med ett kvitto på att de investeringar vi gör uppskattas av er kunder!

Är vi nöjda nu då? Nja, vi stöter hela tiden på beläggningstoppar som tyvärr stressar oss. Vi kan inte gärna ha sju licenser av alla de verktyg vi har, men vi får acceptera att vi måste ha fler licenser än vi är mönsterkortskonstruktörer. För tillfället har vi nio licenser på sju konstruktörer. Det kan i vissa fall vara någon för lite, men vi vet inte vilket verktyg som vi behöver en licens till i, förrän vi får en topp. Möjligen kan vi hyra en licens eller lösa det med förskjutningar i arbetstid.

Farväl Expedition PCB!

Det är inte ofta leverantörerna av CAD-verktygen tar bort någonting! Det har dock Mentor Graphics gjort!! Bli inte oroliga, det enda de tagit bort är ett "E". Från och med nu heter verktyget Xpedition. Vi har väntat länge, länge, på denna release! Vi drar igång med viss försiktighet! Det är en mycket stor förändring (inte bara ett borttaget "E" med andra ord), så vår pilotinstallation är i Kista och vi har redan en kund som vill jobba i den nya versionen. Vi ser egentligen ingen risk att starta med nya releasen, men vi vill inte låta någon kund ovetandes vara försökskanin utan att vi är tydliga med detta. Gissningsvis går vi över till den nya releasen en bit in på det nya året.

Vi kommer senare med en mer uttömmande recension av den nya versionen av programmet och vi hoppas kunna visa er godsaker som gör livet enklare både för er och för oss.

Vi vill önska er en riktigt God Jul och ett Gott Nytt År!

I år ligger verkligen helgdagarna på ett sådant sätt att det nästan är omöjligt att inte ta ledigt klämdagarna och få en lång samman­hängande ledighet till låg "kostnad"! De allra flesta av oss kommer också ta ledigt klämdagarna. I princip samtliga kunder vi pratat med tänker göra detsamma så vi hoppas, och tror, att ni inte blir lidande av att vi inte finns på plats.

Är det helt kört ifall något måste göras eller kollas? Räkna med att det inte finns mer än någon enstaka av oss på plats. Vi kanske har telefonen på, men vi kanske inte släpper pepparkakan, utan fortsätter att tugga ett par dagar till. Vi kommer inte heller hålla koll på varandras mailboxar de här dagarna.

Det är nog också så att ni får prova att ringa flera innan ni får svar. Våra mobilnummer finns på sidan "Din CAD-Resurs" även om de inte står i klartext. Ring 072 - 717 73 xx, där du ersätter xx med numret vid varje person.

Nyheter hos CAD-Resurs

Senast uppdaterad i februari 2014

TEC 2014 - Träffa oss på TEC i Stockholm

"The Evertiq Convention" har nu blivit "The Evertiq Conference". Det har också expanderat från att vara enbart i Lund till att nu vara i Göteborg, Stockholm och Lund. Vi kommer besöka TEC i Göteborg och alltså ställa ut i Stockholm och Lund.

Vill du veta mer om TEC, klicka på någon av logotyperna nedan. Där kan du också kostnadsfritt registrera dig som besökare.


Förnyad satsning på OrCAD

Det dyker alltid upp diskussioner vilket CAD-verktyg som är bäst. Det finns givetvis stora skillnader mellan verktygen, men för oss som servicebyrå är den viktiga frågan: Vilket verktyg vill kunden att vi jobbar i? Vill kunden att vi jobbar i verktyg "X" spelar det ingen roll om vi så har tio andra verktyg. Det är i alla fall fel verktyg.

OrCAD, från Cadence, har fått stark konkurrens av Altium, vilket inneburit att de inte kunnat ligga på latsidan. Man har nu bra simu­lerings­verk­tyg som ingår i programmet, man har 3D-stöd och man har fortfarande fördelen av att vara skalbar: OrCAD är en strippad variant av Cadence Allegro och det går alldeles utmärkt att hoppa mellan de två tack vare att databasformatet är detsamma.

Vi har därför beslutat oss att investera i ytterligare en licens och skicka två personer till på utbildning. På detta sätt hoppas vi att vi mer aktivt kan hitta OrCAD-kunder, inte bara vänta på att de hör av sig.

CAD-Resurs blir nu sju!

Redan föregående nyhetsbrev skvallrade om att vi hade lite mer att göra än vi egentligen mådde bra av! Eller, om vi ska vara korrekta: vad ni, våra kunder, mådde bra av.

Nu har vi en lösning som är perfekt för alla parter; Anders Bengtsander hoppar in med omedelbar verkan (24/2). Han har i många år gjort layout till Sonys mobiltelefoner. För att göra bilden än mer perfekt har han jobbat i ”rätt” verktyg!

Om Anders själv får berätta vem han är:
Jag har jobbat med mönsterkortslayout på Sony Mobile i Lund från 2007 fram tills att utvecklingen lades ner. Jag har erfarenhet av FPC, Rigid-Flex och komplex PCB layout från prototyp till färdig produkt. Har jobbat med all teknologi som ingår på ett mönsterkort i en mobiltelefon men framför allt RF-teknologi.

Jag har tidigare bott nio år i Malmö men är sen ett år nyinflyttad till Stockholm och håller fortfarande på att utforska stan.

Jag reser gärna och ofta blir det några utlandsresor om året, senast till USA och Iran. När jag får tid över ägnar jag mig gärna åt musik, läsning, fotografi eller löpning.


Problem med mail och hemsida

Under vecka 2 slutade plötsligt både våra mail och vår hemsida att fungera. Har du skickat något du tror inte kommit fram, skicka det igen, är du snäll!
Den skyldige
Efter viss panik och ett antal telefonsamtal stod det klart vad som hade gått fel. "Någon" hade glömt att meddela adressändring så den årliga fakturan (och påminnelsen) gick till gamla adressen. Postens efter­sändning gäller bara ett år. "Någon" sitter nu med dumstruten på och får stå ut med att visa upp sig här på hemsidan (dock utan strut).